Η χρήση των ebooks

Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι η ψηφιοποιημένη εκδοχή του παραδοσιακού βιβλίου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο περιέχει κείμενο, εικόνες και ό,τι άλλο βάλει ο νους του δημιουργού, και προορίζεται για ανάγνωση σε ψηφιακά μέσα όπως υπολογιστές (desktop, laptop, tablets), κινητά τηλέφωνα, αλλά και εξειδικευμένες συσκευές ανάγνωσης, τα e-readers.

Το e-book -όπως κάθε άλλο ψηφιακό αρχείο- αναγνωρίζεται και διαβάζεται από συγκεκριμένες συσκευές και λογισμικά. Ποιος, όμως, είναι ο κατάλληλος τύπος αρχείου για το μέσο ανάγνωσης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε;

 

Για τους χρήστες υπολογιστή

Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, μπορείτε να διαβάσετε οποιονδήποτε τύπο αρχείου σε αυτόν, αρκεί να κατεβάσετε το αντίστοιχο πρόγραμμα ανάγνωσης. Ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις αρχείων με τους αντίστοιχους συνδέσμους, όπου μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν λογισμικό για την ανάγνωσή τους:

.doc, .txt // http://www.openoffice.org/el/

.pdf // http://get.adobe.com/reader/

.epub // http://download.cnet.com/Stanza/3000-2056_4-198177.html (MAC)

.epub, .mobi // http://www.adobe.com/products/digital-editions/download.html

http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/ProductDetailsReader.asp

Πρόκειται για τους βασικότερους τύπους αρχείων, στους οποίους απαντώνται τα e-books σήμερα. 

 

Για τους χρήστες e-reader

Η πιο δημοφιλής επιλογή, ωστόσο, για ξεκούραστη ανάγνωση, φορητότητα και πειστικότερη εξομοίωση της παραδοσιακής αναγνωστικής εμπειρίας αποτελούν οι ειδικές συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, τα λεγόμενα e-readers, που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Αν είστε κάτοχος κάποιου e-reader, θα πρέπει να επιλέγετε για κατέβασμα τίτλους οι οποίοι διατίθενται σε format συμβατά με τη συσκευή σας. Το easywriter, για να σας βοηθήσει, παραθέτει πίνακα με τη συμβατότητα συσκευών-αρχείων:

http://www.ebooks.com/help/reader-devices/device-compatability.asp

 

Κι αν θέλω να διαβάσω τα e-books που κατεβάζω στο κινητό μου ή στο tablet μου;

Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε κάποιο ειδικό λογισμικό στη συσκευή σας, όπως το bluefire. Ειδικότερα, για τις συσκευές iPad, iPhone και iPod Touch, η Apple έχει εκδόσει ειδική εφαρμογή, τη λεγόμενη iBooks.

 

Σε ποιον τύπο αρχείου είναι προτιμότερο να ανεβάσω το βιβλίο μου στο easywriter;

Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση και μάλλον θα πρέπει να εκτιμήσετε, με βάση το αναγνωστικό σας κοινό, σε τι είδους συσκευές αναμένεται να αναγνωστεί το έργο σας. Για παράδειγμα, έργα λογοτεχνικά δύσκολα διαβάζονται σε υπολογιστή αντίθετα με μια επιστημονική μελέτη, ή ένα σύντομο άρθρο. Σε κάθε περίπτωση, η ασφαλής επιλογή θα ήταν να παραμείνετε στο δίπτυχο .pdf ή epub. 

Αν το αρχείο σας είναι σε άλλη μορφή (π.χ. doc) μπορείτε να βρείτε δωρεάν προγράμματα μετατροπής του σε epub:

http://www.2epub.com/

Επίσης, οι δημοφιλέστεροι κειμενογράφοι (MS Word, OpenOffice Writer) ενσωματώνουν, πια, την επιλογή μετατροπής του κειμένου σας σε .pdf κάνοντας τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη!